5 Ağustos 2009 Çarşamba

Xabi Alonso Real Madrid'de


Cristiano Ronaldo, Kaka, Raul Albiol, Karim Benzema, Alvaro Arbeloa, Esteban Granero ve Alvaro Negredo. Real Madrid'in 2009 Yazı'nda kadrosuna kattığı futbolcuların listesi. Dün akşam itibariyle, bu listeye, Xabi Alonso da eklendi. Real Madrid'in 30 milyon euro önerdiği, Liverpool kulübünün 35 milyon euro'da direttiği Xabi Alonso, Liverpool'un istediği gibi 35 milyon euro bonservis bedeli karşılığında, istediği takım olan Real Madrid'in yolunu tuttu. Eğer, transfer gerçekleşmese ve Liverpool'da kalsaydı da, çok sorun etmeyecekti Xabi Alonso bunu. Liverpool kentini ve takımını seviyordu. İngiltere'de mutluydu; ama, Real Madrid gibi bir fırsat ayağına kadar gelmişken, gitmek istiyordu.

Real Madrid'in yaptığı her transferden sonra, oyunculara ödenen bonservis bedelleri üst üste konulup, "Florentino Perez, transfere kaç para harcadı?" başlığı altında oluşturulan çok fazla haber okuduk. Özellikle de, İspanyol medyasında. Xabi Alonso transferinin ardından, transferin kapandığı haberi geldi, Madrid'den. Son ve en kritik yere yapılacak hamleydi Xabi Alonso; ve belki de, şu ana kadar yapılan tüm transferlerden çok daha büyük bir hayati önem taşıyordu.

Real Madrid cephesinden, transferin kapandığı açıklaması geldiğine göre, transferde ödenen bonservis bedellerini son bir kez daha üst üste koyup, artık son ve kesin olan rakama ulaşabiliriz. Kulübeden başlayalım. Villareal'in Şili'li teknik direktörü Manuel Pellegrini için, kulübüne 3 milyon euro bedel ödendi. Futbolcu anlamında kulübün ilk transferi, Kaka oldu. Ödenen bonservis miktarı 65 milyon euro. Sonra, Cristiano Ronaldo. 94 milyon euro. Karim Benzema için Lyon'a ödenen para, 35 milyon euro. Raul Albiol transferinden Valencia kulübünün kazancı, 15 milyon euro oldu. Real Madrid altyapısından yetişmiş olan Esteban Granero, 2004-07 yılları arasında Real Madrid C ve Real Madrid B takımlarında forma giymişti. 2007-08 sezonunda, Getafe'ye kiralandıktan sonra, geçtiğimiz sezon öncesi bonserivisi de Getafe'ye verildi. Bu sezon Pellegrini onu kadroda görmek istedi. Getafe'ye ödenen ücret, 4 milyon euro. 1985 doğumlu Alvaro Negredo, Real Madrid altyapısından yetişenlerden değil. Ama bir dönem, Real Madrid B takımının formasını terletmişliği bulunuyor. 2005-07 sezonları arasında 65 çıktı Real Madrid B'de ve rakip fileleri 22 defa havalandardı. Son 2 sezonunu Almeria'da geçirdi ve 70 maça çıkıp, 32 gole imzasını attı. 5 milyon euro ödendi Negredo için. Ve eğer bu yıldız girdabı içinde kaybolup gitmezse, iyi bir alternatife dönüşebilir. Sağ bek sorunu, Alvaro Arbeloa için Liverpool'a 4 milyon euro ödenerek çözüldü. Son transfer, Xabi Alonso. Yukarıda geçmiştik onun bedelini, 35 milyon euro olarak.

Hepsini topladığınızda, 257 milyon euro gibi bir rakam çıkıyor karşınıza. Real Madrid Sportif Direktörü Jorge Valdano, transferin bittiğini, artık oyuncu satmaları gerektiği söylüyor. Kadroda düşünülmeyen isimler; Ruud van Nistelrooy, Drenthe, Gabriel Heinze, Van der Vaart, Klass Jan-Huntelaar ve Wesley Sneijder. Gabriel Heinze, satıldı bile 1.5 milyon euro karşılığında, Marsilya'ya. Wesley Sniejder'in de 18 milyon euro'ya Inter'in yolunu tutacağı söyleniyor. Transfer henüz kesinleşmedi, ama an meselesi. Van der Vaart, Drenthe, Klass Jan-Huntelaar ve Ruud van Nistelrooy'un durumları belirsiz. Drenthe'ye Fiorentina talip, ama henüz Real Madrid kulübüne resmi bir teklifte bulunmadılar. Huntelaar ise, kalmakta ısrarcı.



Manuel Pellegrini, geçen sezon Villareal'de çoğunlukla 4-4-2 dizilişini tercih etmişti. Fazla oyuncu değişikliğini ve rotasyonu sevmediği söylenebilir. İstikrar ve devamlılıktan yana olan bir teknik adam portresi çiziyor. Villareal yıllarını genel olarak başarılı olarak kabul edebiliriz. Ancak o, sürekli olarak Juan Roman Riquelme ile olan sorunlarıyla gündeme geldi. Dolayısıyla, Cristiano Ronaldo, Kaka, Karim Benzema ve Xabi Alonso gibi yıldızları idare edip edemeyeceği ciddi şekilde sorgulanıyor. Ama bir şey unutulmamalı. Bu yıldız oyuncuların hepsi buraya bir hedef doğrultusunda geldiler ve başarılı olmak istiyorlar. Hiçbirinin paraya ihtiyacı yok ve Real Madrid, para için tercih edilen bir kulüp değil. Hiçbir zaman da olmadı. Kaka başta olmak üzere, Xabi Alonso ve Karim Benzema hiçbir zaman özel hayatlarıyla gündeme gelen oyuncular olmadılar. Cristiano Ronaldo'nun böyle bir sorununun olduğu söylenebilir. Özellikle de kariyerinin ilk yıllarında. Hala da devam ediyor, ara ara gece kaçamaklarına. Ama, Manchester United'da geçirdiği yıllarda Alex Ferguson, onun futboluna negatif yansıyan özelliklerini törpüleyip, futboluna odaklanmasını sağladı. Ronaldo, Ferguson'a duyduğu saygıyı, Pellegrini'ye duymayabilir; ama, üzerindeki "94 milyon euro'luk adam" etiketi, onu kamçılıyor olsa gerek. Egosu bu denli yüksek olan bir oyuncu, bu paranın altında asla ama asla kalmak istemeyecektir ve en azından bu egosu için, var gücüyle Real Madrid için savaşacaktır.

4-4-2 dizilişi demiştik, bir önceki paragrafın başında. Konu başka yerlere kaydı, geri dönelim. Pellegrini için, Real Madrid'de böyle bir dizilişle devam etme şansı gözükmüyor. Cristiano Ronaldo ve Kaka, buna engel olmaya fazlasıyla yetiyorlar. 4-2-3-1, bu takım özelinde, birincil tercih olmaya son derece yatkın ve uygun görünüyor. Alternatif dizilişler de üretilebilir. Pellegrini'nin, saha içindeki dizilişten çok, izleyeceği futbol stratejesi önemli aslında. Bu futbol stratejisini görebilmek ve değerlendirmek içinse, hazırlık maçları kesinlikle yeterli verileri oluşturamıyor. Al-Ittihad ile oynanan hazırlık maçı sonrasında, Pellegrini ne diyordu? "Kesin kararımı henüz vermedim. Deniyoruz ve görüyoruz. Aklımızda bazı opsiyonlar ve en uygun olduğuna kanaat getirdiğimizle, yola devam edeceğiz." Biz yine de, 4-2-3-1 dizilişinin tercih edileceğini öngörerek, muhtemel bir 11 oluşturalım:

Iker Casillas, Sergio Ramos - Raul Albiol - Pepe - Marcelo, Lassana Diarra - Xabi Alonso, Cristiano Ronaldo - Kaka - Arjen Robben, Karim Benzema.

Geçen sezondan oldukça farklı gözüküyor. Aşina olduğumuz isim sayısı, 6. Raul Albiol, Xabi Alonso, Kaka, Cristiano Ronaldo ve Karim Benzema yeniler. Diğer transferlerden; Alvaro Arbeloa sağ bek, Esteban Granero orta saha, Alvaro Negredo ise, ileri uç için iyi birer alternatif olabilirler. Gago, orta sahanın ortası için bir diğer alternatif. Alvaro Arbeloa transferi sonrası, beklendiği gibi Michel Salgado takımdan ayrıldı. Guti Hernandez ve Raul da, takımın bayrak isimleri olarak her zaman büyük bir önem teşkil ediyor olacaklar. Özellikle, Guti'nin varlığı, diziliş anlamında opsiyon yaratabilmek için çok önemli. Orta sahaya üçüncü bir isim gerek duyulduğunda, muhtemelen ilk akla gelen isim olacaktır kendisi. Benzema'ya partner ihtiyacı duyulduğunda da Raul her zaman önemli bir koz olarak elinde duracak, Pellegrini'nin.

En büyük kupada iddialı olabilecek bir 11 ve iyi bir yedek kulübesi mevcut, Real Madrid'in elinde. Manuel Pellegrini, hiçbir zaman üst seviyede görev yapmadığından, şüpheli yaklaşımlar mevcut. Ancak onun da arkasında, bu yıldızları bir araya toplamadan önce kendisine güvenen bir Florentino Perez olacak. Alışma eşiğini atlatabilmesi için, çok önemli bir yardımcı etken bu.

Şu sıralar, herkesin birbirine sorduğu soru, "Real Madrid, Barcelona'ya ciddi bir rakip olabilir mi?" Rakamlar üzerinden gidelim.

Real Madrid kadrosunun toplam değeri, 511 milyon euro'yu buluyor. Zlatan Ibrahimovic takviyesiyle güçlenen Barcelona'nın değeri, 416 milyon euro. Ama, Real Madrid'in kadrosunda 29 oyuncu mevcutken, Barcelona'da bu rakam 24. Elden çıkarılacak 4-5 oyuncu sonrası, Real Madrid'in değeri de Barcelona'ya bir hayli yaklaşmış olacak.

Son tahlilde, rakamlarla oynanmıyor futbol. Ama, şimdiden, sezon daha açılmadan, kesin bir görüş bildiren öngörüler de bulunmak da fazla doğru olmazdı doğrusu. Şimdilik, rakamların dili konuşmaya devam ededursun; asıl heyecan ve aksiyon başladığında, daha derinlere girebiliriz bu iki takımın rekabeti üzerine.

2 yorum:

draffut dedi ki...

üç yazınızı da okudum: şahane inceleme yazıları. blog'unuz kalıcı olur umarım..

Theron dedi ki...

Çok teşekkürler övgü ve dilekleriniz için. Umarım, belirttiğiniz gibi kalıcı olur.