5 Ağustos 2009 Çarşamba

NBA 2009-10 Sezonu Fikstürü: En İyi 10 Maç


NBA'de 2009-10 sezonunun fikstürü, bu akşam itibariyle belli oldu. En büyük ilgi, Boston Celtics, Cleveland Cavaliers, Orlando Magic, Los Angeles Lakers ve San Antonio Spurs gibi şampiyonlukta en çok söz sahibi olan takımların üzerinde. Hal böyle olunca, belli olan fikstür sonrası ilk yoğunlaşılan maçlar, en büyük şampiyonluk adaylarının arasında oynayacağı maçlar oluyor. Herhangi bir sıralama olmaksızın, "mutlaka izlenmesi gereken 10 maç" tanımı altında ufak bir liste yapabiliriz.

1-) 27 Ekim, Celtics @ Cavaliers: Açılış gecesi, geçen sezonun Doğu'daki en iddialı iki takımını karşı karşıya getiriyor. Boston Celtics ve Cleveland Cavaliers. Kevin Garnett, uzun bir sakatlık sürecinin ardından tekrar ilk 5'teki yerini almış olacak. Yeni Kelt'ler; Rasheed Wallace ve Marquis Daniels, ilk kez sahne alacaklar. Cavaliers cephesi için de oldukça özel bir gece. Shaquille O'Neal, ilk kez Ohio halkının karşısına çıkacak. Anthony Parker da, Cavaliers forması altında ilk deneyimini yaşayacak. Geçen sezonun iki hayal kırıklığı yaşayan organizasyonu. Özellikle, Cavaliers cephesindeki hayal kırıklığı çok daha büyük boyutlarda. Orlando Magic serisindeki derin yaraları sarma vakti başlayacak 27 Ekim gecesi onlar için, bu kez mutlaka sonuna kadar gitmek isteyeceklerdir.

2-) 1 Kasım, Magic @ Raptors: Bu maç, Amerikalılar veya başka milletteki insanlar için, "mutlaka izlenmesi gereken 10 maç"tan biri olmayabilir. Ama, bizler için durum biraz daha farklı. Orlando Magic Genel Menajeri Otis Smith, Hidayet Türkoğlu ile görüşmeden önce, Vince Carter'ı kadrosuna katmıştı. Buna içerlenen ve Magic organizasyonuna bu sebepten dolayı biraz kırgın olduğunu belirten Türkoğlu, istediği kontratı da alamayınca, alternatifler aramaya başladı. Portland Trailblazers ile imza aşamasına kadar gelindi, ama son anda ani bir manevrayla istikamet Kanada olarak belirlendi, Hidayet ve ailesi adına. Toronto Raptors Genel Menajeri Bryan Colangelo'nun hamleleri, sadece Hidayet ile sınırlı kalmadı. Jarrett Jack, Marco Belinelli, Reggie Evans ve Rasho Nesterovic, yeni sezon öncesinde kadroya katılan diğer isimler. 2009 NBA Drafti'nde 9. sıradan seçilen Demar DeRozan ve halihazırda kadroda bulunan Jose Calderon ve Chris Bosh gibi oyuncular da unutulmamalı. Orlando Magic de pek farklı değil. Hidayet ile yollar ayrıldıktan sonra, Vince Carter dışında, Brandon Bass ve Ryan Anderson yapılan takviyeler. Marcin Gortat'a Dallas Mavericks tarafından yapılan 5 yıl için 34 milyon dolarlık teklif de karşılandı. Hidayet Türkoğlu dışındaki tek önemli kayıpları, geçtiğimiz sezonun en çarpıcı çaylaklarından biri olan Courtney Lee. Karşılaşmanın, Kanada'da oynanacak olması, Raptors için ayrı bir avantaj da yaratacaktır, hiç kuşkusuz.

3-) 11 Kasım, Cavaliers @ Magic: İki takımın da durumunu, kısa olarak özetledik yukarıdaki ilk 2 maddede. LeBron James karakterindeki bir oyuncu, Play-off'lardaki o acı yenilgiyi hatırlıyordur mutlaka. Geçen seneden farklı olarak, yanına Shaquille O'Neal gibi bir desteği de almış durumda üstelik. Öte yandan, karşısında geçen sezonki gibi "underdog" yaftasındaki bir Orlando Magic de olmayacak. Geçen sene, Amway Arena'da rakibine karşı oynadığı bütün maçları kazanan Magic, bir adım önde gözüküyor.

4-) 3 Aralık, Celtics @ Spurs: Yazının başında tek tek sıralamıştık, şampiyonluk adaylarını. O beş takım arasındaki, en sert, en hırçın, en savunma karakterli iki takım olduğunu söyleyebiliriz, Boston Celtics ve San Antonio Spurs'ün. Spurs, bu yaz döneminde yaptığı hamlelerle, ne kadar doğru bir şekilde yönetildiğini bir kez daha gösterdi. Öyle olmasaydı, aşağı yukarı 10 seneden beri kendilerini bu seviyede görüyor olamazdık. 1997 Drafti'nde Tim Duncan'ı seçtiler ve David Robinson ile birlikte, müthiş bir ikili oluşturdular. David Robinson, basketbola veda ettikten sonra da bir çöküş yaşamadılar. Zira, sürekli olarak kurdukları doğru yapı ve temelin üzerini, çok güzel şekilde işliyorlardı. Duncan'ın yanına uygun isimleri ekleyerek, 4 şampiyonluk gördüler onun döneminde. Geçtiğimiz sezon bu iki takım, iki defa karşı karşıya gelmişlerdi. Her iki takım da birbirini kendi evinde yenmeyi başarmıştı. Bu sene ilk randevu Texas'ta ve iki takım, geçen senekinden çok daha diri, çok daha güçlü. En azından kağıt üstünde.

5-) 25 Aralık Gecesi: 25 Aralık, Amerika'da Christmas gününe denk geliyor. Her sene fikstürde bu güne özel maçlar koyan ve bu günü farklı kılan NBA yönetimi, bu sene de harika bir şekilde doldurmuş Christmas gecesini. Tek bir düellonun adını yazmak doğru olmazdı başlığa, o yüzden bu geceyi bir bütün olarak ele almak lazım. New York Knicks - Miami Heat maçı, baştan aperatif olarak sunuluyor. Arkasından assolistler çıkıyor sahneye. Önce Magic ile Celtics, sonra Kobe ile LeBron karşı karşıya gelecekler. Nuggets - Trailblazers maçı da, hiç fena gözükmüyor.

6-) 5 Ocak, Rockets @ Lakers: Houston Rockets, geçtiğimiz sezonu beklentilere oranla iyi bir şekilde kapattıktan sonra, Yao Ming'den gelen sakatlık haberiyle yıkıldı. Çinli pivot, 2009-10 sezonunun tamamında sahada olamayacak. Ron Artest ise, Los Angeles Lakers'a geçiş yaptı. Yao Ming'in boşluğunu bir nebze olsun doldurmak isteyen Rockets, İspanya'da Regal Barcelona forması giyen David Andersen ile anlaştı. Ama daha da önemlisi, Trevor Ariza'yı kadrolarına katmaları. Son şampiyon Lakers'ta, Kobe Bryant ve Pau Gasol'un ardından Lamar Odom ile birlikte en büyük katkıyı veren isimdi, Trevor Ariza. Taraftarların da Kobe Bryant'ın ardından, en çok sevdikleri oyuncuydu aynı zamanda. Houston Rockets'ı tercih etti. Nedenleri var elbette, ama burada epey bir yer kaplayacağından dolayı, şimdilik pas geçmek en doğrusu. Tracy McGrady, sakatlıklarla dolu sezonun ardından, yeni sezona hazır olmak için ekstra çaba sarf ediyor. Pek çoğunun umudu kalmadı. Ama eğer olur da, gerçekten geri dönerse, bu karşılaşmayı daha da özel kılabilir. Bu maçın listede yer almasının birincil sebebi, Ariza'nın takımdan ayrıldıktan sonra, ilk kez eski takımına karşı, Staples Center'da mücadele edecek olması. İkincil sebep olarak da, geçen Play-off'larda yaşanan rekabet gösterilebilir.

7-) 8 Ocak, Lakers @ Blazers: 2008-09'da, normal sezonun sonlarına doğru Batı lideri olacağı kesinleşen Los Angeles Lakers'ın yegane çekindiği takımdı, Blazers. Daha da açmak gerekirse, Play-off'larda eşleşmek istemedikleri takımdı. Yıllardır çok sıkıntılı deplasmanlar yaşıyorlar Portland'da ve son olarak geçtiğimiz sezon, 30 küsur sayı fark yiyerek Los Angeles'e geri dönmüşlerdi. Blazers, yaz sezonunda Hidayet Türkoğlu'nu elinden kaçırdıktan sonra, iştahını da biraz kaçırdı aslında. Çok istiyorlardı Hidayet'i ve serbest oyuncu piyasasında Portland takımı için, en uygun isim olarak görünüyordu. Ondan sonra, Lamar Odom ve David Lee ile ilgili haberler çıkmasına rağmen, Andre Miller ile sözleşme imzalandı. Steve Blake'den daha iyi bir oyuncu ve tecrübesine de diyecek bir şey yok. Ama, aranan kan olup olmadığı ciddi şekilde sorgulanabilir. Sonuç olarak, istediği ve beklediği ölçüde bir güç kazanamadı, Blazers. Yıllardır Rose Garden'da kabus yaşayan Los Angeles Lakers, bu kez makus talihini kırmak isteyecek.

8-) 18 Ocak, Magic @ Lakers: Hepsi arka arkaya gelince, "mutlaka izlenmesi gereken 10 maç" listesinden çok, "Los Angeles Lakers'ın bu sezon mutlaka izlenmesi gereken maçları" haline geldi liste, kabul ediyorum. Ama, geçen sezonun finalistlerini de bu sebepten dolayı pas geçemezdik. Final serisinde kazandığı tek maçı, kendi sahası Amway Arena'da kazanmış Magic bu kez, Staples Center'da bir galibiyeti hedefliyor olacak. 18 Ocak tarihi aynı zamanda Martin Luther King Günü demek, Amerikalılar için. Dolayısıyla, 18 Ocak gecesi bu karşılaşma dışında da, özel karşılaşmalar bulunuyor programda. Dallas Mavericks - Boston Celtics gibi.

9-) 31 Ocak ve 18 Şubat: Bu iki tarihteki karşılaşmaları ayırmak istemedim açıkçası. İkisinden birini listeye almamak da aklıma yatmadı doğrusu. Tarihleri yazdık, ama hangi takımların karşılaşacağını yazmadık. Gerçi, girişten anlaşılmıştır hangi rekabetten bahsettiğimiz. 31 Ocak'ta Lakers, Celtics karşısına çıkacak, TD Garden'da. 18 Şubat'ta Celtics, Lakers'ın karşısına, Staples Center'da. 2008 Finalleri'ndeki müthiş serinin ardından, geçen yılın finallerinde de iki takım bekleniyordu ve doğrusunu söylemek gerekirse, Magic-Lakers serisinden çok daha büyük heyecana sahip olabilirdi, olası bir Celtics-Lakers serisi. Geçen sezon, Christmas'ta oynanan maçı Los Angeles Lakers kazanmıştı kendi evinde. İkinci karşılaşma, oldukça çekişmeli geçmişti ve 2007-08 sezonunda tam 4 defa TD Garden'dan boynu bükük ayrılan Lakers, ezeli rakibini 1 sayı farkla mağlup etmişti. Sezonun sonlarına doğru fikstürde kendine yer bulan bu maçlar, lig sıralamasını da fazlasıyla etkileyebilir.

10-) 11 Nisan, Doubleheader: NBA'nin özel olarak belli aralıklarla fikstüre serpiştirdiği ve "Doubleheader" adı verdiği karşılaşmalar vardır her sezon. 11 Nisan'daki "Doubleheader" sezonun son doubleheader'ı. Muhtemelen de en görkemlisi. Gecenin ilk maçında Cavaliers, Magic'i konuk ediyor. Ardından da Lakers, Blazers'ı. Arka arkaya izlenecek bu maçlar sonrasında, Play-off havasına girmek için hazır olacağız.

Başlamasına yaklaşık 80 gün gibi uzun bir süre olan NBA'in yeni sezonu, şimdiden, sadece yukarıdaki listedeki maçlarla bile basketbolseverleri heyecanlandırmaya yetiyor. Umarım, beklendiği ve sıkça dile getirildiği gibi, NBA'in en büyük şampiyonluk mücadelelerinden birine tanık olduğumuz bir sezon olur. "Herkese şimdiden iyi seyirler" desem, biraz fazla mı erken olur acaba?

2 yorum:

Yekta Aslan dedi ki...

Mesutcum

ESPN falan izlememe gerek kalmadi. Sayende ne olup bitecek ogrenecegiz artik. Tebrik ederim yeni blogunu. Sahane hazirlamissin

Theron dedi ki...

Teşekkürler. Binlerce kez hem de. :)